niedziela, 19 lutego 2012

Pstrąg z grillowanymi warzywami - kolejny pomysł na szybki niedzielny obiad


Dobrym pomysłem na niedzielny obiad może być smażony pstrąg, podany na talerzu z grillowanymi warzywami - no i cytryną rzecz jasna :) Taki właśnie obiad proponujemy tym razem. Samo przygotowanie dania zajęło nam ok 40 minut. No to zaczynamy...




Potrzebne nam będą: (danie dla 2 osób)
- 2 średniej wielkości świeże pstrągi
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe (albo z gałązki) - ok 6 sztuk
- cytryna
- sól, pieprz
- olej

Patelnia zwykła i grillowa, ale jeśli nie mamy to warzywa można przygotować w piekarniku.

Od czego zacząć....
Najpierw należy przygotować rybki. W tym celu pstrągi dokładnie płuczemy pod zimną wodą i poddajemy obróbce ;) My jako obróbka rozumiemy tutaj usunięcie łusek z ryby, ale jeśli macie pstrągi niewypatroszone, to trzeba będzie się jeszcze trochę pomęczyć. Następnie ryby odkładamy na papierowe ręczniki, aby oddały wodę. Skrapiamy sokiem z cytryny pieprzymy i solimy z obu stron - a także w środku!. Odstawiamy na 10 minutek.

Teraz przygotowujemy warzywa. Wszystkie dokładnie myjemy, paprykę kroimy w ćwiartki (jak na zdjęciu). Obie cebule kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy palcami, tak aby powstały "płatki". Pokrojone warzywa z dwoma ząbkami czosnku w całości przekładamy do miski. Dodajemy ok. 3-4 łyżek oleju i doprawiamy warzywa sola pieprzem i innymi przyprawami wg uznania. My dodaliśmy jeszcze trochę tymianku i paprykę ostrą. Tak przygotowaną, wymieszana zaprawę odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy olej na patelni. Patelnię grillową również stawiamy na gazie i rozgrzewamy- ale już bez tłuszczu. Gdy olej na patelni będzie rozgrzany (można przyłożyć rękę nad powierzchnię teflonu, by sprawdzić czy już jest wystarczająca temperatura) kładziemy pstrągi i smażymy na rumiany kolor z obu stron, kilkakrotnie obracając. Przy obracaniu można również przytrzymać na chwile rybkę pionowo w ten sposób aby przypiekły się grzbiety :) Podczas gdy ryba się smaży na patelnię grillową (lub do piekarnika) wrzucamy warzywa i grillujemy do miękkości.

Przygotowujemy talerze na których kładziemy po 2 pomidorki koktajlowe o raz ćwiartkę cytryny. Usmażone pstrągi oraz grillowane warzywa wykładamy na talerze i gotowe.

Smacznego niedzielnego obiadu życzymy :)

Pstrąg z grillowanymi warzywami
Smaczny niedzielny obiad