Pomysł już jest ! Szybko i smacznie Dziś na obiadek będzie zapiekanka - penne z kurczakiem i pieczarkami. Efekt pokażemy wkrótce, a teraz nasz przepis...
ZOBACZ TAKŻE nasz inny przepis na niedzielny obiad
Składniki:
1 opakowanie makaronu typu "penne"
50 dag żółtego sera w kostce
2 x sos pieczarkowy gotowy lub można zrobić własny
50 dag pieczarek
60 dag filetów z kurczaka
sól, pieprz
olej
Zaczynamy tradycyjnie od ugotowania makaronu "na miękko", nie al dente. W międzyczasie można już zetrzeć ser żółty na tarce (grube oczka).
Filety z kurczaka oczyszczamy z niepożądanych części (tłuszczyk i te sprawy), wedle uznania ;-) Dzielimy kurczaka na drobne kawałki (2-3 cm). Pieczarki kroimy na ćwiartki. Kurczaka przysmażamy na patelni, aż nie będzie surowy, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dodajemy pieczarki i znów szczypta pieprzu, dusimy razem aż do miękkości pieczarek. W międzyczasie warto przygotować sos pieczarkowy. Kurczaka i pieczarki zalewy gotowym sosem na patelni, wszystko przez chwilę razem dusimy (ok. 5 min.).
Przygotowujemy naczynie żaroodporne (wcześniej natłuszczone lekko margaryną), piekarnik ustawiamy na 180 st. W naczyniu układamy kolejne warstwy - ugotowany makaron, kurczak w sosie pieczarkowym, warstwa startego sera, kolejna warstwa makaronu i znów kurczak. Ilość warstw wg uznania i wielkości naczynia do zapiekania. Najwyższa warstwa to gruba warstwa serka, która pięknie się zarumieni w piekarniku.
Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika (ok. 15-20 min.) i jest gotowa. Mniam!!! Życzymy smacznego.
P.S. Wiosną polecamy z dodatkiem świeżych brokułów ! :-)