wtorek, 7 lutego 2012

Klasyczny przepis na łazanki z kapustą


Łazanki z kapustą są daniem jarskim, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie, no może oprócz tego że w mieszkaniu czuć trochę nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty kiszonej ;)

Ostatnio robiliśmy właśnie łazanki więc podajemy przepis kulinarny.
Porcje dla dwóch osób starczą na 4-6 obiadów :)



Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- o,5 kg makaronu łazankowego (małe kwadraciki)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej

Kapustę szatkujemy, aby nie była za długa . Następnie wrzucamy ją do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby przykrywała cała kapustę. Gotujemy minimum 40 minut- tak aby zmiękła. Solimy i pieprzymy.

W rondelku podgrzewamy olej i wrzucamy na niego 2 posiekane drobno cebule. Gdy cebulka się zeszkli, ściągamy ją z ognia.

W jeszcze innym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron łazankowy- do miękkości (nie al dente). Po ugotowaniu kapusty odcedzamy wodę i z wrzucamy ugotowaną kapustę do garnka, dodajemy do tego podsmażoną cebulkę oraz ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Może się jeszcze to podgotować ok 10 minut, tylko trzeba uważać aby się nie przypaliło. Gotowe!. Poniżej fotka.