sobota, 25 lutego 2012

Ciasto na niedzielę - ciasto czekoladowe z pomarańczą



Zapraszam do zrobienia pysznego ciasta na niedzielne popołudnie. Nie wymaga dużej ilości składników, jest szybkie w przygotowaniu, pyszne i tanie. Wspaniałe w towarzystwie kawy! Polecamy!




Porcja dla dwóch osób, czas przygotowania: 40-50 min.

Składniki na ciasto:
150 g cukru pudru
200 g mąki tortowej
4/5 kostki margaryny
3 łyżki tradycyjnego kakao
3 jajka
150 g cukru pudru
proszek do pieczenia
3 łyżki mleka
wyciśnięty sok z 1 pomarańczy

Do upieczenia ciasta wykorzystaliśmy okrągłą foremkę 23 cm, jednak może to być foremka mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe. Cukier z margaryną ucieramy mikserem. Dodajemy po kolei jajka, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Nadal ucieramy ciasto mikserem. Następnie dodajemy przesiane kakao, dodajemy mleko, wszystko razem znów mieszamy. Na koniec do ciasta wlewamy sok z prawdziwej pomarańczy. Ważne, by sok był wyciśnięty z pomarańczy, nie sok z kartonu. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. piekarnika.  Pieczemy ok. 30 min. (w zależności od piekarnika może to trwać troszkę dłużej lub krócej). Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeżeli tak, to znaczy że jest gotowe. Czekamy aż ciasto ostygnie. Ciasto możemy udekorować polewą czekoladową i pomarańczami lub lukrem. Smakuje pysznie i pachnie pomarańczami!